Achterwand koelkast bevriest: oorzaken en oplossingen

Een veelvoorkomend probleem bij koelkasten is dat de achterwand bevriest. Dit kan leiden tot verschillende problemen, zoals verminderde koelprestaties, ijsvorming in de vriezer en een hoger energieverbruik. In dit artikel zullen we de oorzaken van een bevriezende achterwand van een koelkast bespreken en enkele mogelijke oplossingen bieden.

Oorzaken van een bevriezende achterwand

Er zijn verschillende redenen waarom de achterwand van een koelkast kan bevriezen. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende oorzaken:

 • Defecte deurrubbers: Als de deurrubbers van de koelkast niet goed sluiten, kan er vochtige lucht van buiten naar binnen komen. Deze vochtige lucht kan condenseren op de achterwand en uiteindelijk bevriezen.
 • Verstopte afvoer: De koelkast heeft een afvoer om het condenswater af te voeren. Als deze afvoer verstopt raakt, kan het water niet weglopen en bevriest het op de achterwand.
 • Te hoge luchtvochtigheid: Als de luchtvochtigheid in de ruimte waar de koelkast staat te hoog is, kan dit leiden tot condensvorming op de achterwand. Deze condens kan vervolgens bevriezen.
 • Problemen met de thermostaat: Een defecte thermostaat kan ervoor zorgen dat de koelkast te koud wordt, waardoor de achterwand bevriest.

Oplossingen voor een bevriezende achterwand

Als de achterwand van je koelkast bevriest, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om het probleem op te lossen. Hieronder volgen enkele mogelijke oplossingen:

 • Controleer de deurrubbers: Controleer of de deurrubbers van de koelkast goed sluiten. Als ze versleten of beschadigd zijn, moeten ze mogelijk worden vervangen.
 • Maak de afvoer schoon: Als de afvoer verstopt is, kun je deze schoonmaken met behulp van een ontkalker of een mengsel van water en azijn. Zorg ervoor dat de afvoer vrij is van vuil en resten.
 • Verlaag de luchtvochtigheid: Als de luchtvochtigheid in de ruimte te hoog is, kun je overwegen om een luchtontvochtiger te gebruiken. Hierdoor wordt de kans op condensvorming en bevriezing verminderd.
 • Controleer de thermostaat: Als de thermostaat defect is, moet deze mogelijk worden gerepareerd of vervangen. Schakel een professionele monteur in om dit te laten controleren.

Als geen van deze oplossingen het probleem oplost, is het raadzaam om contact op te nemen met een professionele monteur. Zij kunnen het probleem verder onderzoeken en de juiste reparaties uitvoeren.

Preventieve maatregelen

Om te voorkomen dat de achterwand van je koelkast bevriest, kun je enkele preventieve maatregelen nemen. Hier zijn een paar tips:

 • Houd de deurrubbers schoon: Maak regelmatig de deurrubbers schoon om ervoor te zorgen dat ze goed sluiten. Verwijder eventuele vuil- of voedselresten die zich kunnen ophopen.
 • Controleer regelmatig de afvoer: Controleer de afvoer van de koelkast regelmatig en maak deze schoon indien nodig. Dit voorkomt dat het condenswater niet kan weglopen en bevriest.
 • Houd de omgevingstemperatuur stabiel: Zorg ervoor dat de ruimte waarin de koelkast staat een stabiele temperatuur heeft. Schommelingen in temperatuur kunnen leiden tot condensvorming en bevriezing.
 • Onderhoud de koelkast regelmatig: Voer regelmatig onderhoud uit aan je koelkast, zoals het schoonmaken van de condensor en het controleren van de thermostaat. Dit helpt om eventuele problemen vroegtijdig te detecteren en op te lossen.

Door deze preventieve maatregelen te nemen, kun je de kans op een bevriezende achterwand van je koelkast aanzienlijk verminderen.

Conclusie

Een bevriezende achterwand van een koelkast kan verschillende oorzaken hebben, zoals defecte deurrubbers, een verstopte afvoer, te hoge luchtvochtigheid en problemen met de thermostaat. Gelukkig zijn er ook verschillende oplossingen beschikbaar, zoals het controleren van de deurrubbers, het schoonmaken van de afvoer, het verlagen van de luchtvochtigheid en het controleren van de thermostaat. Door regelmatig onderhoud uit te voeren en preventieve maatregelen te nemen, kun je de kans op een bevriezende achterwand van je koelkast minimaliseren. Mocht het probleem aanhouden, is het raadzaam om een professionele monteur in te schakelen.

Plaats een reactie

Koelkast info

Verse smaken beginnen hier: ontdek de koelkast
die bij jouw levensstijl past. Koelkasten die bewaren
wat er echt toe doet, elke dag weer.

Begin zoektocht