Afvoergaatje koelkast schoonmaken

Afvoergaatje koelkast schoonmaken

Het afvoergaatje van de koelkast is een belangrijk onderdeel dat regelmatig schoongemaakt moet worden om ervoor te zorgen dat de koelkast optimaal blijft functioneren. In dit artikel zullen we bespreken waarom het schoonmaken van het afvoergaatje belangrijk is, hoe je dit kunt doen en enkele handige tips om problemen te voorkomen.

Waarom is het schoonmaken van het afvoergaatje belangrijk?

Het afvoergaatje van de koelkast zorgt ervoor dat het condenswater dat zich in de koelkast verzamelt, naar buiten wordt afgevoerd. Dit voorkomt dat het water zich ophoopt en schade aan de koelkast veroorzaakt. Als het afvoergaatje verstopt raakt, kan het water niet weglopen en kan het leiden tot lekkages en andere problemen.

Daarnaast kan een verstopt afvoergaatje ook leiden tot de vorming van schimmel en bacteriën. Het vochtige en donkere milieu in de koelkast is een ideale omgeving voor deze micro-organismen om te groeien. Door regelmatig het afvoergaatje schoon te maken, voorkom je de vorming van schimmel en bacteriën, waardoor je voedsel veilig blijft en de levensduur van je koelkast wordt verlengd.

Hoe kun je het afvoergaatje schoonmaken?

Het schoonmaken van het afvoergaatje van de koelkast is een eenvoudige taak die je zelf kunt uitvoeren. Volg de onderstaande stappen om het afvoergaatje schoon te maken:

 1. Zet de koelkast uit en trek de stekker uit het stopcontact.
 2. Verwijder alle voedsel en planken uit de koelkast.
 3. Verwijder de onderste lade of bak waarin het condenswater zich verzamelt.
 4. Zoek het afvoergaatje aan de achterkant van de koelkast. Het bevindt zich meestal in het midden of aan de achterkant van de koelkast.
 5. Gebruik een kleine borstel, zoals een tandenborstel, om het afvoergaatje voorzichtig schoon te maken. Maak draaiende bewegingen om eventuele verstoppingen los te maken.
 6. Giet een mengsel van warm water en mild schoonmaakmiddel in het afvoergaatje om eventuele achtergebleven vuil en bacteriën te verwijderen.
 7. Laat het water en schoonmaakmiddel enkele minuten inwerken en spoel vervolgens grondig af met schoon water.
 8. Droog het afvoergaatje en de omringende gebieden grondig af met een schone doek.
 9. Plaats de onderste lade of bak terug en zet de planken en voedsel terug in de koelkast.
 10. Steek de stekker weer in het stopcontact en zet de koelkast aan.

Door regelmatig deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat het afvoergaatje van je koelkast schoon blijft en optimaal blijft functioneren.

Handige tips om problemen te voorkomen

Naast het regelmatig schoonmaken van het afvoergaatje, zijn er enkele handige tips die je kunt volgen om problemen te voorkomen:

 • Vermijd het plaatsen van warme gerechten of dranken direct in de koelkast. Laat ze eerst afkoelen om de vorming van condenswater te verminderen.
 • Controleer regelmatig of het afvoergaatje verstopt is. Als je merkt dat het water niet goed wegloopt, maak het afvoergaatje dan direct schoon.
 • Plaats geen grote voorwerpen of voedsel direct boven het afvoergaatje, omdat dit de afvoer kan blokkeren.
 • Gebruik geen scherpe voorwerpen om het afvoergaatje schoon te maken, omdat dit de afvoer kan beschadigen.
 • Reinig de koelkast regelmatig om te voorkomen dat vuil en stof zich ophopen en het afvoergaatje blokkeren.

Door deze eenvoudige tips te volgen en regelmatig het afvoergaatje van je koelkast schoon te maken, kun je ervoor zorgen dat je koelkast optimaal blijft functioneren en voorkom je problemen zoals lekkages en schimmelvorming.

Plaats een reactie

Koelkast info

Verse smaken beginnen hier: ontdek de koelkast
die bij jouw levensstijl past. Koelkasten die bewaren
wat er echt toe doet, elke dag weer.

Begin zoektocht