Koelkast koelt niet meer

Koelkast koelt niet meer

Een van de meest frustrerende problemen die je kunt tegenkomen in de keuken is wanneer je koelkast niet meer koelt. Het is een veelvoorkomend probleem dat veel mensen ervaren en het kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel zullen we de mogelijke redenen bespreken waarom je koelkast niet meer koelt en wat je kunt doen om het probleem op te lossen.

Oorzaken van een koelkast die niet meer koelt

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor een koelkast die niet meer koelt. Hieronder volgt een lijst met veelvoorkomende problemen:

 • Defecte thermostaat: De thermostaat is verantwoordelijk voor het regelen van de temperatuur in de koelkast. Als deze defect is, kan de koelkast niet meer koelen.
 • Verstopte condensor: De condensor is verantwoordelijk voor het afvoeren van warmte uit de koelkast. Als deze verstopt raakt door stof of vuil, kan de koelkast niet meer goed koelen.
 • Kapotte compressor: De compressor is het hart van de koelkast en zorgt ervoor dat het koelmiddel circuleert. Als de compressor kapot is, kan de koelkast niet meer koelen.
 • Onvoldoende koelmiddel: Als er te weinig koelmiddel in de koelkast zit, kan deze niet meer goed koelen. Dit kan het gevolg zijn van een lek in het systeem.
 • Defecte ventilator: De ventilator zorgt ervoor dat de koude lucht gelijkmatig wordt verdeeld in de koelkast. Als deze kapot is, kan de koelkast niet meer goed koelen.

Wat te doen als je koelkast niet meer koelt

Als je koelkast niet meer koelt, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om het probleem op te lossen:

 1. Controleer de stroomtoevoer: Zorg ervoor dat de koelkast is aangesloten op een werkend stopcontact en dat de stekker goed is ingeplugd.
 2. Controleer de thermostaat: Zet de thermostaat op de juiste temperatuur en controleer of deze correct werkt.
 3. Maak de condensor schoon: Verwijder eventueel stof of vuil dat de condensor kan blokkeren. Dit kan gedaan worden met behulp van een stofzuiger of een borstel.
 4. Controleer de compressor: Luister of je de compressor hoort draaien. Als deze niet draait, kan deze kapot zijn en moet deze mogelijk worden vervangen.
 5. Controleer het koelmiddel: Als je vermoedt dat er een lek is, kun je een professional inschakelen om het koelmiddel bij te vullen en het lek te repareren.
 6. Controleer de ventilator: Controleer of de ventilator draait en of deze vrij is van obstructies. Als de ventilator kapot is, moet deze mogelijk worden vervangen.

Als geen van deze stappen het probleem oplost, is het raadzaam om een professionele monteur in te schakelen. Zij hebben de kennis en ervaring om het probleem te diagnosticeren en te repareren.

Voorkomen van problemen met de koelkast

Om problemen met je koelkast te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Hier zijn enkele tips om je koelkast in goede staat te houden:

 • Maak regelmatig de condensor schoon om te voorkomen dat deze verstopt raakt.
 • Houd de koelkastdeur goed gesloten om te voorkomen dat er warme lucht binnenkomt.
 • Plaats de koelkast op een koele plek, uit de buurt van direct zonlicht en warmtebronnen.
 • Vermijd overbelasting van de koelkast door deze niet te vol te stoppen.
 • Laat voedsel eerst afkoelen voordat je het in de koelkast plaatst.

Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je de levensduur van je koelkast verlengen en problemen voorkomen.

Conclusie

Een koelkast die niet meer koelt kan erg frustrerend zijn, maar gelukkig zijn er vaak eenvoudige oplossingen voor dit probleem. Door de mogelijke oorzaken te begrijpen en de juiste stappen te nemen, kun je het probleem vaak zelf oplossen. Als dit niet het geval is, is het verstandig om een professional in te schakelen. Vergeet niet om regelmatig onderhoud uit te voeren om problemen met je koelkast te voorkomen. Met de juiste zorg en aandacht kan je koelkast weer optimaal koelen en blijft je voedsel vers en veilig.

Plaats een reactie

Koelkast info

Verse smaken beginnen hier: ontdek de koelkast
die bij jouw levensstijl past. Koelkasten die bewaren
wat er echt toe doet, elke dag weer.

Begin zoektocht