Koelkast lampje vervangen

Het kan gebeuren dat het lampje in je koelkast kapot gaat. Gelukkig is het vervangen van een koelkast lampje een eenvoudige klus die je zelf kunt doen. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je het lampje in je koelkast kunt vervangen.

Benodigdheden

Voordat je begint met het vervangen van het lampje in je koelkast, is het handig om de volgende benodigdheden bij de hand te hebben:

 • Een nieuw lampje dat geschikt is voor jouw koelkastmodel. Controleer het wattage en de fitting van het oude lampje voordat je een nieuwe koopt.
 • Een schroevendraaier (meestal een kruiskopschroevendraaier).
 • Een zaklamp (optioneel, maar handig om goed te kunnen zien wat je doet in de koelkast).

Stappenplan

Volg onderstaand stappenplan om het lampje in je koelkast te vervangen:

 1. Haal de stekker van de koelkast uit het stopcontact. Veiligheid staat voorop!
 2. Open de deur van de koelkast en zoek het lampje. In de meeste koelkasten bevindt het lampje zich aan de bovenkant, achter een afdekplaatje.
 3. Verwijder het afdekplaatje door de schroeven los te draaien met de schroevendraaier. Leg de schroeven op een veilige plek, zodat je ze niet kwijtraakt.
 4. Als het afdekplaatje is verwijderd, kun je het oude lampje zien. Draai het lampje linksom om het los te maken. Let op dat je het lampje niet te hard vastdraait, anders kan het kapot gaan.
 5. Haal het oude lampje uit de fitting en gooi het weg. Let op: sommige lampjes bevatten kleine hoeveelheden kwik, dus gooi het lampje op een verantwoorde manier weg.
 6. Pak het nieuwe lampje en draai het rechtsom in de fitting. Zorg ervoor dat het lampje stevig vastzit, maar draai het niet te hard aan.
 7. Plaats het afdekplaatje terug en draai de schroeven weer vast met de schroevendraaier.
 8. Steek de stekker van de koelkast weer in het stopcontact.
 9. Test het nieuwe lampje door de deur van de koelkast te openen. Als het goed is, zou het lampje nu moeten branden.

Tips en waarschuwingen

Hier zijn nog een paar handige tips en waarschuwingen om rekening mee te houden bij het vervangen van het lampje in je koelkast:

 • Controleer altijd het wattage en de fitting van het oude lampje voordat je een nieuwe koopt. Zo weet je zeker dat je het juiste lampje hebt.
 • Als het lampje na vervanging nog steeds niet werkt, kan er een probleem zijn met de elektrische aansluiting van de koelkast. In dat geval is het verstandig om een professional in te schakelen.
 • Let op dat je het lampje niet te hard vastdraait bij het installeren. Dit kan ervoor zorgen dat het lampje kapot gaat.
 • Als het lampje na vervanging nog steeds niet brandt, controleer dan of de stekker van de koelkast goed in het stopcontact zit en of er geen andere elektrische problemen zijn.
 • Als je twijfelt over het vervangen van het lampje, raadpleeg dan de handleiding van je koelkast of neem contact op met de fabrikant.

Conclusie

Het vervangen van het lampje in je koelkast is een eenvoudige klus die je zelf kunt doen. Met de juiste benodigdheden en het volgen van het stappenplan in dit artikel, kun je snel en gemakkelijk het lampje in je koelkast vervangen. Vergeet niet om altijd de stekker uit het stopcontact te halen voordat je aan de slag gaat en wees voorzichtig bij het losdraaien en vastdraaien van het lampje. Als je twijfelt, schakel dan een professional in om het voor je te doen. Nu je weet hoe je het lampje kunt vervangen, hoef je nooit meer in het donker te tasten in je koelkast!

Plaats een reactie

Koelkast info

Verse smaken beginnen hier: ontdek de koelkast
die bij jouw levensstijl past. Koelkasten die bewaren
wat er echt toe doet, elke dag weer.

Begin zoektocht