Koelkast lekt water: oorzaken en oplossingen

Een veelvoorkomend probleem bij koelkasten is dat ze water lekken. Dit kan verschillende oorzaken hebben en kan leiden tot schade aan de vloer en andere apparatuur in de buurt van de koelkast. In dit artikel zullen we de mogelijke oorzaken van een lekkende koelkast bespreken en enkele oplossingen bieden om dit probleem op te lossen.

Oorzaken van een lekkende koelkast

Er zijn verschillende redenen waarom een koelkast water kan lekken. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende oorzaken:

 • Verstopte afvoer: Een van de meest voorkomende oorzaken van een lekkende koelkast is een verstopte afvoer. De koelkast heeft een afvoer die het condenswater afvoert naar een opvangbak aan de achterkant van de koelkast. Als deze afvoer verstopt raakt door vuil, voedselresten of ijs, kan het water niet weglopen en begint het te lekken.
 • Bevroren afvoer: In sommige gevallen kan de afvoer van de koelkast bevriezen, waardoor het water niet kan weglopen. Dit kan gebeuren als de temperatuur in de koelkast te laag is of als er een probleem is met de thermostaat. Het bevroren water kan uiteindelijk smelten en lekken uit de koelkast.
 • Defecte wateraansluiting: Als je koelkast is aangesloten op een waterleiding voor de ijsmaker of waterdispenser, kan een defecte wateraansluiting leiden tot waterlekkage. Controleer de aansluitingen en sluitingen om er zeker van te zijn dat er geen lekken zijn.
 • Overmatige condensatie: Soms kan een koelkast te veel condensatie produceren, wat resulteert in waterlekkage. Dit kan gebeuren als de deur van de koelkast niet goed sluit of als er een probleem is met de afdichting van de deur. Controleer de deurafdichting en zorg ervoor dat deze goed sluit.
 • Problemen met de ontdooicyclus: Koelkasten hebben een ontdooicyclus om ijsvorming te voorkomen. Als er echter een probleem is met deze cyclus, kan er te veel ijsvorming optreden, wat kan leiden tot waterlekkage. Controleer de ontdooicyclus van je koelkast en zorg ervoor dat deze goed functioneert.

Oplossingen voor een lekkende koelkast

Als je koelkast water lekt, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om het probleem op te lossen:

 1. Controleer de afvoer: Als de afvoer verstopt is, kun je proberen deze te reinigen met behulp van een pijpenrager of een kleine borstel. Zorg ervoor dat je de afvoer grondig reinigt om eventuele verstoppingen te verwijderen.
 2. Ontdooi de afvoer: Als de afvoer bevroren is, kun je proberen deze te ontdooien door de koelkast uit te schakelen en de deur open te laten. Plaats handdoeken rond de koelkast om het smeltwater op te vangen. Zodra de afvoer is ontdooid, kun je controleren of het water weer normaal wegloopt.
 3. Controleer de wateraansluiting: Als je koelkast is aangesloten op een waterleiding, controleer dan de aansluitingen en sluitingen om er zeker van te zijn dat er geen lekken zijn. Repareer of vervang indien nodig de defecte onderdelen.
 4. Controleer de deurafdichting: Als er sprake is van overmatige condensatie, controleer dan de deurafdichting en zorg ervoor dat deze goed sluit. Als de afdichting versleten of beschadigd is, overweeg dan om deze te vervangen.
 5. Laat de koelkast nakijken: Als je alle bovenstaande stappen hebt geprobeerd en de koelkast nog steeds water lekt, is het raadzaam om een professionele monteur te raadplegen. Er kan een probleem zijn met de ontdooicyclus of andere interne componenten van de koelkast die gerepareerd of vervangen moeten worden.

Voorkomen van een lekkende koelkast

Om te voorkomen dat je koelkast water gaat lekken, zijn er enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen:

 • Houd de koelkast schoon: Regelmatig schoonmaken van de koelkast, inclusief de afvoer en deurafdichting, kan helpen om verstoppingen en condensatieproblemen te voorkomen.
 • Vermijd overmatig ijsvorming: Zorg ervoor dat de ontdooicyclus van de koelkast goed functioneert en dat er geen overmatige ijsvorming optreedt. Dit kan helpen om waterlekkage te voorkomen.
 • Controleer de wateraansluiting: Als je koelkast is aangesloten op een waterleiding, controleer dan regelmatig de aansluitingen en sluitingen om er zeker van te zijn dat er geen lekken zijn.
 • Vervang versleten onderdelen: Als je merkt dat de deurafdichting of andere onderdelen van de koelkast versleten of beschadigd zijn, overweeg dan om ze te vervangen. Dit kan helpen om condensatieproblemen te verminderen.

Concluderend kan een lekkende koelkast een vervelend probleem zijn dat schade kan veroorzaken aan je vloer en andere apparatuur. Door de mogelijke oorzaken te begrijpen en de juiste stappen te nemen om het probleem op te lossen, kun je ervoor zorgen dat je koelkast weer optimaal functioneert en geen water meer lekt. Vergeet niet om regelmatig preventieve maatregelen te nemen om toekomstige lekkages te voorkomen.

Plaats een reactie

Koelkast info

Verse smaken beginnen hier: ontdek de koelkast
die bij jouw levensstijl past. Koelkasten die bewaren
wat er echt toe doet, elke dag weer.

Begin zoektocht