Koelkast liggend vervoeren

Wanneer je een nieuwe koelkast hebt gekocht en deze moet vervoeren, is het belangrijk om te weten hoe je dit op de juiste manier doet. Een veelgestelde vraag is of je een koelkast liggend kunt vervoeren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op dit onderwerp en de mogelijke gevolgen van het liggend vervoeren van een koelkast.

Is het mogelijk om een koelkast liggend te vervoeren?

Ja, het is mogelijk om een koelkast liggend te vervoeren. Echter, het wordt over het algemeen afgeraden om dit te doen. Een koelkast is namelijk ontworpen om rechtop te staan tijdens het vervoer. Dit heeft te maken met de werking van de koelkast en de mogelijke schade die kan ontstaan wanneer deze liggend wordt vervoerd.

Waarom wordt het afgeraden om een koelkast liggend te vervoeren?

Er zijn verschillende redenen waarom het afgeraden wordt om een koelkast liggend te vervoeren:

 1. Beschadiging van de compressor: De compressor is een belangrijk onderdeel van de koelkast en zorgt ervoor dat de koelvloeistof circuleert. Wanneer de koelkast liggend wordt vervoerd, kan de compressor beschadigd raken doordat de olie in de compressor niet op de juiste plaats blijft. Dit kan leiden tot een verminderde werking van de koelkast of zelfs tot het volledig uitvallen ervan.
 2. Verstoring van de isolatie: De isolatie van een koelkast is ontworpen om de kou binnen te houden en de warmte buiten. Wanneer de koelkast liggend wordt vervoerd, kan de isolatie worden verstoord, waardoor de koelkast minder goed zijn werk kan doen. Dit kan leiden tot een hoger energieverbruik en een verminderde koelprestatie.
 3. Beschadiging van de deursluiting: De deursluiting van een koelkast is een gevoelig onderdeel. Wanneer de koelkast liggend wordt vervoerd, kan de deursluiting beschadigd raken, waardoor de deur niet meer goed sluit. Dit kan leiden tot warmte-infiltratie en een verminderde koelprestatie.

Hoe kun je een koelkast het beste vervoeren?

Om ervoor te zorgen dat je koelkast veilig en zonder schade wordt vervoerd, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Zet de koelkast uit: Voordat je de koelkast gaat vervoeren, is het belangrijk om deze uit te zetten. Hierdoor kan de koelkast ontdooien en voorkom je dat er water gaat lekken tijdens het vervoer.
 2. Maak de koelkast schoon: Verwijder alle inhoud uit de koelkast en maak deze goed schoon. Zorg ervoor dat er geen losse voorwerpen meer in de koelkast liggen die kunnen gaan schuiven tijdens het vervoer.
 3. Zet de koelkast vast: Zorg ervoor dat de koelkast stevig vaststaat tijdens het vervoer. Dit kun je doen door gebruik te maken van spanbanden of touwen. Hiermee voorkom je dat de koelkast gaat schuiven en mogelijk beschadigd raakt.
 4. Vervoer de koelkast rechtop: Het is sterk aanbevolen om de koelkast rechtop te vervoeren. Hiermee voorkom je mogelijke schade aan de compressor, de isolatie en de deursluiting.
 5. Wees voorzichtig bij het tillen: Een koelkast kan zwaar zijn, dus wees voorzichtig bij het tillen ervan. Gebruik indien nodig een steekwagen of vraag om hulp om rugblessures te voorkomen.

Wat te doen als je de koelkast toch liggend moet vervoeren?

Soms kan het voorkomen dat je de koelkast toch liggend moet vervoeren, bijvoorbeeld wanneer je deze via een trap moet verplaatsen. In dat geval kun je de volgende voorzorgsmaatregelen nemen:

 1. Zet de koelkast uit en maak deze schoon: Volg dezelfde stappen als hierboven beschreven om ervoor te zorgen dat de koelkast klaar is voor het vervoer.
 2. Verwijder de deuren: Als het mogelijk is, kun je de deuren van de koelkast verwijderen om schade aan de deursluiting te voorkomen. Raadpleeg hiervoor de handleiding van de koelkast.
 3. Verpak de koelkast goed: Gebruik beschermende materialen zoals dekens of bubbeltjesplastic om de koelkast goed in te pakken. Hiermee voorkom je dat de koelkast beschadigd raakt tijdens het vervoer.
 4. Wees voorzichtig bij het tillen: Til de koelkast voorzichtig op en zorg ervoor dat deze stabiel blijft tijdens het vervoer.
 5. Zet de koelkast direct weer rechtop: Zodra je de koelkast op de gewenste plek hebt gebracht, zet je deze direct weer rechtop. Laat de koelkast vervolgens minimaal 4 uur staan voordat je deze weer aanzet. Hiermee geef je de olie in de compressor de tijd om terug te stromen naar de juiste plek.

Conclusie

Hoewel het mogelijk is om een koelkast liggend te vervoeren, wordt dit over het algemeen afgeraden. Het liggend vervoeren van een koelkast kan leiden tot beschadiging van de compressor, verstoring van de isolatie en beschadiging van de deursluiting. Om ervoor te zorgen dat je koelkast veilig en zonder schade wordt vervoerd, is het aanbevolen om deze rechtop te vervoeren. Mocht het toch nodig zijn om de koelkast liggend te vervoeren, neem dan de nodige voorzorgsmaatregelen en zet de koelkast direct weer rechtop zodra je deze op de gewenste plek hebt gebracht.

Plaats een reactie

Koelkast info

Verse smaken beginnen hier: ontdek de koelkast
die bij jouw levensstijl past. Koelkasten die bewaren
wat er echt toe doet, elke dag weer.

Begin zoektocht