Koelkast verplaatsen: Tips en richtlijnen voor een veilige en efficiënte verhuizing

Als je gaat verhuizen of je wilt gewoon je keuken opnieuw inrichten, kan het nodig zijn om je koelkast te verplaatsen. Het verplaatsen van een koelkast kan echter een uitdagende taak zijn, vooral vanwege het gewicht en de omvang van het apparaat. In dit artikel zullen we je voorzien van handige tips en richtlijnen om je te helpen bij het veilig en efficiënt verplaatsen van je koelkast.

1. Voorbereiding

Voordat je begint met het verplaatsen van je koelkast, is het belangrijk om de nodige voorbereidingen te treffen. Hier zijn enkele stappen die je moet volgen:

 • Leeg de koelkast: Verwijder alle voedingsmiddelen, dranken en andere items uit de koelkast. Dit helpt niet alleen om het gewicht te verminderen, maar voorkomt ook dat er iets kan lekken of breken tijdens het verplaatsen.
 • Ontdooi de vriezer: Als je koelkast een vriesgedeelte heeft, zorg er dan voor dat je het van tevoren ontdooit. Dit voorkomt dat er water lekt tijdens het verplaatsen.
 • Maak de koelkast schoon: Reinig de binnen- en buitenkant van de koelkast grondig voordat je hem verplaatst. Verwijder eventuele gemorste vloeistoffen of voedselresten om geurtjes en schimmelvorming te voorkomen.
 • Verwijder losse onderdelen: Haal alle losse onderdelen uit de koelkast, zoals planken, laden en deurvakken. Verpak ze apart en zorg ervoor dat ze veilig zijn tijdens het transport.

2. Het juiste gereedschap en materiaal

Om je koelkast veilig te verplaatsen, heb je het juiste gereedschap en materiaal nodig. Hier zijn enkele essentiële items die je moet hebben:

 • Steekwagen of meubeldolly: Dit is een onmisbaar hulpmiddel om het gewicht van de koelkast te ondersteunen en het gemakkelijker te maken om hem te verplaatsen. Zorg ervoor dat de steekwagen of meubeldolly geschikt is voor het gewicht van je koelkast.
 • Touw of spanbanden: Gebruik touw of spanbanden om de koelkast stevig vast te zetten op de steekwagen of meubeldolly. Dit voorkomt dat de koelkast tijdens het transport kan verschuiven of vallen.
 • Verhuisdekens of kussens: Wikkel de koelkast in verhuisdekens of kussens om krassen en deuken te voorkomen. Dit is vooral belangrijk als je de koelkast door smalle deuropeningen of trappen moet manoeuvreren.
 • Meetlint: Meet de afmetingen van de koelkast en de doorgangen in je huis om ervoor te zorgen dat de koelkast probleemloos door de deuren en gangen kan worden verplaatst.

3. Veilig verplaatsen

Nu je alle voorbereidingen hebt getroffen en het juiste gereedschap hebt verzameld, is het tijd om je koelkast veilig te verplaatsen. Volg deze stappen om ervoor te zorgen dat de verhuizing soepel verloopt:

 1. Beoordeel de route: Controleer de route die je moet nemen om de koelkast te verplaatsen. Zorg ervoor dat er geen obstakels zijn en dat de vloer schoon en vrij van losse voorwerpen is.
 2. Gebruik de steekwagen of meubeldolly: Plaats de koelkast voorzichtig op de steekwagen of meubeldolly. Zorg ervoor dat het gewicht gelijkmatig verdeeld is en dat de koelkast stevig is vastgezet met touw of spanbanden.
 3. Manoeuvreer voorzichtig: Duw de steekwagen of meubeldolly langzaam en voorzichtig naar de gewenste locatie. Let goed op eventuele obstakels en vraag indien nodig om hulp om de koelkast veilig te kunnen verplaatsen.
 4. Plaats de koelkast op zijn nieuwe plek: Zodra je de koelkast op de gewenste locatie hebt gebracht, laat je hem voorzichtig van de steekwagen of meubeldolly zakken. Zorg ervoor dat de koelkast stevig staat en waterpas is.
 5. Sluit de koelkast aan: Sluit de koelkast aan op het stopcontact en laat hem enige tijd rusten voordat je hem weer inschakelt. Dit geeft de koelkast de tijd om zich te stabiliseren na het verplaatsen.

4. Professionele hulp inschakelen

Als je je niet comfortabel voelt bij het verplaatsen van je koelkast of als je een zeer grote en zware koelkast hebt, is het altijd een goed idee om professionele hulp in te schakelen. Er zijn verhuisbedrijven die gespecialiseerd zijn in het verplaatsen van zware apparaten zoals koelkasten. Ze hebben de juiste apparatuur en ervaring om de klus veilig en efficiënt te klaren.

Daarnaast kan het verplaatsen van een koelkast ook risico’s met zich meebrengen, zoals het beschadigen van de vloer, muren of de koelkast zelf. Door professionele hulp in te schakelen, kun je deze risico’s minimaliseren en ervoor zorgen dat je koelkast zonder problemen wordt verplaatst.

Conclusie

Het verplaatsen van een koelkast kan een uitdagende taak zijn, maar met de juiste voorbereiding en het juiste gereedschap kan het veilig en efficiënt worden gedaan. Volg de bovenstaande tips en richtlijnen om ervoor te zorgen dat je koelkast zonder problemen wordt verplaatst naar zijn nieuwe locatie. Vergeet niet om altijd voorzichtig te zijn en indien nodig professionele hulp in te schakelen. Met de juiste aanpak kun je genieten van een goed functionerende koelkast op zijn nieuwe plek!

Plaats een reactie

Koelkast info

Verse smaken beginnen hier: ontdek de koelkast
die bij jouw levensstijl past. Koelkasten die bewaren
wat er echt toe doet, elke dag weer.

Begin zoektocht