Koelkast water onderin: oorzaken en oplossingen

Een veelvoorkomend probleem bij koelkasten is het water dat zich onderin de koelkast verzamelt. Dit kan erg vervelend zijn, omdat het niet alleen zorgt voor een onaangename geur, maar ook kan leiden tot schimmelvorming en beschadiging van voedsel. In dit artikel zullen we de mogelijke oorzaken van dit probleem bespreken en enkele oplossingen bieden om het water onderin de koelkast te verminderen of te voorkomen.

Oorzaken van water onderin de koelkast

Er zijn verschillende redenen waarom er water onderin de koelkast kan verschijnen. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende oorzaken:

  • Verstopte afvoer: De meest voorkomende oorzaak van water onderin de koelkast is een verstopte afvoer. De koelkast heeft een afvoer die het condenswater afvoert naar een opvangbakje aan de achterkant van de koelkast. Als deze afvoer verstopt raakt door vuil, voedselresten of ijs, kan het water niet weglopen en zich ophopen in de koelkast.
  • Defecte waterleiding: Als de koelkast is uitgerust met een waterdispenser of ijsmaker, kan een defecte waterleiding leiden tot lekkage en waterophoping onderin de koelkast. Controleer de waterleidingen op eventuele scheuren of lekkages en vervang deze indien nodig.
  • Verstopte ventilatieopeningen: Als de ventilatieopeningen in de koelkast geblokkeerd zijn, kan dit leiden tot condensatie en waterophoping. Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen vrij zijn van obstakels, zoals voedselverpakkingen of ijsvorming.
  • Te hoge luchtvochtigheid: Een te hoge luchtvochtigheid in de koelkast kan leiden tot condensatie en waterophoping. Dit kan veroorzaakt worden door het plaatsen van warm voedsel in de koelkast, het niet goed afsluiten van voedselverpakkingen of een defecte deurrubber. Zorg ervoor dat voedsel goed afgesloten is en laat het eerst afkoelen voordat je het in de koelkast plaatst.

Oplossingen voor water onderin de koelkast

Als je last hebt van water onderin de koelkast, zijn er verschillende oplossingen die je kunt proberen:

  • Ontdooi de koelkast: Als de afvoer verstopt is door ijsvorming, kan het helpen om de koelkast volledig te ontdooien. Schakel de koelkast uit, verwijder alle voedsel en laat de ijsvorming smelten. Reinig vervolgens de afvoer met een mengsel van warm water en azijn om eventuele resten te verwijderen.
  • Controleer en reinig de afvoer: Controleer regelmatig of de afvoer niet verstopt is en reinig deze indien nodig. Gebruik een lange, flexibele borstel of een pijpreiniger om eventuele verstoppingen te verwijderen. Spoel de afvoer vervolgens door met warm water om eventuele resten weg te spoelen.
  • Controleer de waterleidingen: Controleer de waterleidingen op eventuele lekkages of scheuren. Vervang beschadigde leidingen en zorg ervoor dat alle verbindingen goed vastgedraaid zijn.
  • Houd de ventilatieopeningen vrij: Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen in de koelkast niet geblokkeerd zijn. Verplaats voedselverpakkingen indien nodig en verwijder eventuele ijsvorming.
  • Verlaag de luchtvochtigheid: Als de luchtvochtigheid in de koelkast te hoog is, kun je een bakje met ongekookte rijst of een vochtvreter in de koelkast plaatsen om het vocht te absorberen. Controleer ook regelmatig of het deurrubber nog in goede staat is en vervang het indien nodig.

Als geen van deze oplossingen het probleem oplost, kan het raadzaam zijn om een professionele monteur in te schakelen om het probleem te onderzoeken en te verhelpen.

Conclusie

Water onderin de koelkast kan verschillende oorzaken hebben, zoals een verstopte afvoer, een defecte waterleiding, verstopte ventilatieopeningen of een te hoge luchtvochtigheid. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen beschikbaar om dit probleem aan te pakken. Door regelmatig de afvoer te controleren en schoon te maken, de waterleidingen te inspecteren, de ventilatieopeningen vrij te houden en de luchtvochtigheid te verlagen, kun je het water onderin de koelkast verminderen of voorkomen. Als het probleem aanhoudt, is het raadzaam om een professional in te schakelen.

Plaats een reactie

Koelkast info

Verse smaken beginnen hier: ontdek de koelkast
die bij jouw levensstijl past. Koelkasten die bewaren
wat er echt toe doet, elke dag weer.

Begin zoektocht