Moedermelk bewaren in de koelkast

Moedermelk is een kostbare bron van voeding voor pasgeboren baby’s. Het bevat alle essentiële voedingsstoffen die een baby nodig heeft om gezond te groeien en zich te ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om moedermelk op de juiste manier te bewaren, zodat de voedingswaarde behouden blijft. Een van de meest gebruikte methoden om moedermelk te bewaren is in de koelkast. In dit artikel zullen we bespreken hoe je moedermelk op de juiste manier kunt bewaren in de koelkast.

Waarom moedermelk bewaren in de koelkast?

Moedermelk kan veilig worden bewaard in de koelkast omdat de lage temperatuur de groei van bacteriën remt. Het is belangrijk om moedermelk op de juiste temperatuur te bewaren om de voedingsstoffen te behouden en de kans op bederf te minimaliseren. Door moedermelk in de koelkast te bewaren, kun je het langer bewaren en op een later tijdstip aan je baby geven.

Hoe moedermelk bewaren in de koelkast?

Om moedermelk op de juiste manier in de koelkast te bewaren, volg je de onderstaande stappen:

 1. Zorg ervoor dat je schone handen hebt voordat je moedermelk gaat afkolven of bewaren.
 2. Gebruik schone en gesteriliseerde flessen of bewaarzakjes om de moedermelk in te bewaren.
 3. Label de flessen of bewaarzakjes met de datum waarop je de moedermelk hebt afgekolfd. Dit helpt je om de oudste melk als eerste te gebruiken.
 4. Koel de moedermelk zo snel mogelijk af na het afkolven. Plaats de flessen of bewaarzakjes in de koelkast en zorg ervoor dat de temperatuur tussen de 0-4 graden Celsius blijft.
 5. Plaats de moedermelk niet in de deur van de koelkast, omdat de temperatuur daar minder stabiel is. Bewaar de melk op een plank in het midden van de koelkast.
 6. Als je moedermelk wilt invriezen, doe dit dan binnen 24 uur na het afkolven. Bevroren moedermelk blijft langer houdbaar dan gekoelde moedermelk.

Hoe lang kun je moedermelk bewaren in de koelkast?

De bewaartijd van moedermelk in de koelkast varieert, afhankelijk van verschillende factoren zoals de temperatuur van de koelkast en de hygiëne tijdens het afkolven. Over het algemeen kun je de volgende richtlijnen volgen:

 • Moedermelk kan tot 4 uur op kamertemperatuur worden bewaard (ongeveer 25 graden Celsius).
 • In de koelkast kun je moedermelk tot 3-5 dagen bewaren, op voorwaarde dat de temperatuur constant tussen de 0-4 graden Celsius blijft.
 • Bevroren moedermelk kan tot 6-12 maanden worden bewaard, afhankelijk van de temperatuur van de vriezer.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze richtlijnen algemeen zijn en dat de kwaliteit van de moedermelk kan variëren. Het is altijd het beste om je zintuigen te gebruiken om te bepalen of de moedermelk nog goed is. Als de melk een zure geur heeft of er vreemd uitziet, gooi het dan weg.

Tips voor het bewaren van moedermelk in de koelkast

Hier zijn enkele handige tips om moedermelk op de juiste manier in de koelkast te bewaren:

 • Zorg ervoor dat de koelkast op de juiste temperatuur is ingesteld en regelmatig wordt gecontroleerd.
 • Gebruik altijd schone en gesteriliseerde flessen of bewaarzakjes om de moedermelk in te bewaren.
 • Label de flessen of bewaarzakjes met de datum waarop je de moedermelk hebt afgekolfd.
 • Gebruik de oudste melk als eerste om verspilling te voorkomen.
 • Als je moedermelk wilt invriezen, doe dit dan binnen 24 uur na het afkolven.
 • Ontdooi bevroren moedermelk langzaam in de koelkast of onder stromend water. Gebruik geen magnetron om moedermelk te ontdooien, omdat dit de voedingsstoffen kan beschadigen.

Conclusie

Het bewaren van moedermelk in de koelkast is een veilige en handige manier om de voedingswaarde te behouden en de melk langer houdbaar te maken. Door de juiste stappen te volgen en hygiënische maatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je baby altijd verse en gezonde moedermelk krijgt. Vergeet niet om regelmatig de kwaliteit van de moedermelk te controleren en bij twijfel altijd weg te gooien. Moedermelk is een kostbaar goed en verdient de beste zorg!

Plaats een reactie

Koelkast info

Verse smaken beginnen hier: ontdek de koelkast
die bij jouw levensstijl past. Koelkasten die bewaren
wat er echt toe doet, elke dag weer.

Begin zoektocht